lunes, 16 de septiembre de 2013

¿Qué hay que hacer con los resultados de la evaluación?

LAS 3 COSAS QUE HE APRENDIDO
Un sistema educativo sin sistema de evaluación es como un barco sin brújula (hoy en día sin GPS).




1

¿QUÉ SIGNIFICA EVALUAR Y QUÉ SE DEBERÍA EVALUAR?

La evaluación es un instrumento para conseguir la calidad de los sistemas educativos en todas las etapas.
Evaluar es necesario para:
    1. Conocer y valorar la obtención de los objetivos educativos previstos.
    2. Promover dinámicas de cambio en el sistema y en sus efectivos.
    3. Certificar y acreditar a los profesionales.
    4. Valorar el impacto de los programas.
    5. Aportar elementos de racionalidad al debate educativo.
    6. Rendir cuentas ante la sociedad.
    7. Hacer transparente el sistema.
Para realizar esta tarea es imprescindible que se evalúen las políticas públicas; los sistemas y subsistemas que forman la educación considerando factores de eficacia, eficiencia, impacto, pertinencia y sostenibilidad; los centros educativos y otras instituciones; el personal docente y de apoyo; y, por último, los resultados de los alumnos, que actualmente es el tipo de evaluación más conocida desde que la OCDE impulsó el informe PISA.
2

¿QUÉ DEBERÍA PROMOCIONAR LA EVALUACIÓN?

La evaluación debe promocionar procesos de reflexión y de acción, permitiendo que el conocimiento circule entre todos los miembros afectados directa o indirectamente, para romper la imagen de “caja negra” tan arraigada en las instituciones educativas y con el tradicional rechazo a cualquier control externo. Por lo tanto, la información debidamente elaborada y transformada en conocimiento debe volver como elemento de reflexión, facilitando propuestas de mejora, que son más eficaces cuando se introducen incentivos.
Es conveniente promover e incentivar aquellos comportamientos, actitudes y valores de todos los actores como principal factor para mejorar los aspectos motivacionales, actitudinales y procesuales. Dicho de otra manera, el papel de los incentivos ha de ser el de premiar los comportamientos positivos, conseguir que estos comportamientos sean persistentes y basarse en un sistema equitativo que considere siempre las condiciones de partida.
3

¿CUÁNDO SON ÚTILES LOS SISTEMAS DE EVALUACIÓN?

La evaluación contribuye a dar respuesta a los retos que los centros y el conjunto del sistema tienen planteados. No obstante, el hecho de evaluar no resuelve por sí mismo los problemas existentes, si bien ayuda a plantearlos correctamente.
La evaluación será útil si se dan las siguientes circunstancias. En primer lugar, debe realizarse en el momento adecuado y utilizar métodos y técnicas que consigan una discriminación suficiente del conocimiento. En segundo lugar, es imprescindible tener un diagnóstico exacto del contexto en que se producen los fenómenos estudiados y no evaluar los parámetros y estándares que poco tienen que ver en muchos casos con la cultura de las instituciones educativas y con las tradiciones de los colectivos profesionales. En tercer lugar, cuando sea posible, combinar los resultados de la evaluación con otras fuentes de conocimiento. Finalmente, es imprescindible saber qué hacer con los resultados.






FUNDACIO JAUME BOFILL I UOC


miércoles, 11 de septiembre de 2013

QUÈ CAL FER AMB ELS RESULTATS DE L’AVALUACIÓ?



Fundacio Jaume Bofill i UOC
Vid. Web: http://les3coses.debats.cat/ca/temes/que-cal-fer-amb-els-resultats-de-lavaluacio

QUÈ CAL FER AMB ELS RESULTATS DE L’AVALUACIÓ?
Com podem vincular els resultats de l’avaluació a la governança del sistema? L’avaluació ha de tenir efectes en l’assignació de recursos? Quin model de rendició de comptes milloraria el sistema educatiu? Quins instruments d’avaluació i diagnòstic contribuirien de manera més eficaç a la millora contínua?

JOAQUIM PRATS
Catedràtic de la Universitat de Barcelona. 

1

Què significa avaluar i què s’hauria d’avaluar?

L'avaluació és un instrument per aconseguir la qualitat dels sistemes educatius en totes les etapes. Avaluar és necessari per:
    1. Conèixer i valorar l’assoliment dels objectius educatius previstos.
    2. Promoure dinàmiques de canvi en el sistema i en els seus efectius.
    3. Certificar i acreditar als professionals.
    4. Valorar l’impacte de programes.
    5. Aportar elements de racionalitat al debat educatiu.
    6. Retre  comptes a la societat.
    7. Fer transparent el sistema.
Per realitzar aquesta tasca és imprescindible que siguin avaluades les polítiques publiques; els sistemes i subsistemes que composen l’educació considerant els factors d’eficàcia, eficiència, impacte, pertinença i sostenibilitat; els centres educatius i altres institucions; el personal docent i de suport; i per últim, els resultats dels alumnes, que actualment és el tipus d’avaluació més coneguda des de que l’OCDE va impulsar l’informe PISA.
2

Què hauria de promoure l’avaluació?

L'avaluació ha de promoure processos de reflexió i acció, fent que el coneixement circuli entre tots els membres afectats directament o indirectament, per trencar la imatge “de caixa negra” tan arrelada en les institucions educatives i amb el rebuig tradicional a qualsevol control extern. Per tant, la informació degudament elaborada i transformada en coneixement ha de retornar-se com a element de reflexió, facilitant propostes de millora, que són més eficaces quan s'introdueixen incentius.
És convenient promoure i incentivar aquells comportaments, actituds i valors de tots els actors com a principal factor per millorar els aspectes motivacionals, actitudinals i processuals. Dit d'altra manera, el paper dels incentius ha de premiar els comportaments positius, fer que aquests comportaments siguin persistents i basar-se en un sistema equitatiu que consideri  sempre de les condicions de partida.
3

Quan són útils els sistemes d’avaluació?

L’avaluació contribueix a donar resposta als reptes que els centres i el conjunt del sistema tenen plantejats. Tanmateix, el fet d’avaluar no resol per sí mateix els problemes existents, però ajuda a plantejar-los correctament.
L’avaluació serà d’utilitat si es donen les següents circumstàncies. En primer lloc, ha de realitzar-se en el moment adequat i utilitzar mètodes i tècniques que aconsegueixin una discriminació suficient del coneixement. En segon lloc, és imprescindible tenir un diagnòstic exacte del context en què  es produeixen els fenòmens estudiats i no avaluar des de paràmetres i estàndards que poc tenen a veure en molts casos amb la cultura de les institucions educatives i amb les tradicions dels col·lectius professionals. En tercer lloc, quan sigui possible, combinar els resultats de l’avaluació amb altres fonts de coneixement. Finalment, és fonamental saber què fer amb els resultats.